Općina

O Općini

o_opcini

Općina Podcrkavlje, sa sjedištem u naselju Podcrkavlje, smještena je u sjevernom dijelu Brodsko – posavske županije, između Dilj gore i riječice Glogovice. Bogata je vodom i šumom te lijepim i očuvanim krajolikom.

Po površini, općina Podcrkavlje jedna je od većih općina na području Brodsko – posavske županije ( prostire se na 94,84 km² ), ali po razvijenosti je u donjem dijelu ljestvice. U kolovozu 2008. god. općina Podcrkavlje postaje područje posebne državne skrbi i pripada trećoj skupini područja posebne državne skrbi. Općina Podcrkavlje je prema razvijenosti razvrstana u II. skupinu sa indeksom razvijenosti 57,59 % (pokazatelji iz 2013.g.).

Prema popisu iz 2011. godine općina ima 2.573 stanovnika u 771 kućanstvu. Tijekom 20. stoljeća za općinu se bilježi konstantan pad broja stanovnika ( najviše zabilježen 3.561 u 1948.g. ), ali važno je istaći da je trend opadanja broja stanovnika zaustavljen, te se u posljednjih desetak godina broj stabilizirao na oko 2.600. Općina Podcrkavlje broji 12 naselja: Tomica, Rastušje, Grabarje, Kindrovo, Oriovčić, Podcrkavlje, Dubovik, Matković Mala, Glogovica, Donji Slatinik, Gornji Slatinik i Brodski Zdenci, te kao trinaesto „naselje“ Crni Potok u kojem nema više stanovnika. Iz statističkih podataka je vidljivo da se u većini naselja bilježi pad broja stanovnika, a porast je jedino vidljiv u 4 naselja ( Podcrkavlje, Grabarje, Rastušje i Tomica ). To su najjužnija naselja u općini, najbliža Slavonskom Brodu, na državnoj cesti D 53. Trajan pad broja stanovnika u udaljenijim ruralnim naseljima zbog iseljavanja i malog nataliteta, jedan je od glavnih problema općine. Općina Podcrkavlje graniči sa općinama Bukovlje i Sibinj, te gradom Slavonskim Brodom iz Brodsko-posavske županije, općinom Levanjska Varoš iz Osječko-baranjske županije i općinom Čaglin iz Požeško-slavonske županije.

Položaj općine Podcrkavlje je u Brodsko-posavskoj županiji vrlo povoljan. Neposredna blizina grada Slavonskog Broda i dobar prometni položaj na prometnom pravcu za Našice i Mađarsku, te blizina autoceste, daju dobre mogućnosti za prostorni i ukupni razvoj općine. Većina zaposlenih mještana općine radi u Slavonskom Brodu. Osnovne djelatnosti ovog područja su ratarstvo i poljodjelstvo, ali proizvodnja i prerada poljoprivrednih proizvoda je neorganizirana i zasniva se na pojedinačnoj inicijativi. Industrija u općini Podcrkavlje nije razvijena, a obrtništvo i mala privreda su tek u povojima. Pa ipak, brdoviti kraj općine idealan je za voćnjake i vinograde, doline uz čiste vodotoke, sklad šumskih i poljoprivrednih prostora, veliki su potencijal općine Podcrkavlje!

BOGATA NETAKNUTOM PRIRODOM I TRADICIJSKIM OBIČAJIMA, NASELJA OPĆINE PODCRKAVLJE IDEALNO SU MJESTO ZA BIJEG IZ GRADSKE VREVE!

izjava o pristupacnosti

Dokumenti:

Procjena rizika

Korisne poveznice: